1 su bardagi ilik sut
1 cay bardagi sivi yag
1pkt yaş maya
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
3,5-4 su bardağı un
2 yumurta (1 tane sariyi uzerlerine surmek icin ayirin)
aralarına sürmek için:
80 gr tereyagi yada margarin
açmak için:nişasta
yapılışı:Oncelikle maya ve şekeri sut ile eritin.. Yagurma kabiniza, yumurta, tuz, sivi yag, erittiginiz mayayi, sutu karistirip az az un ekleyerek yogurun.. Yumusak, ele yapismayan bir hamur elde edeceksiniz..30dk hamuru dinlendirin Yogurdugunuz hamuru, 8 esit parcaya bolun. Ilk hamur bezesini bir tabak buyuklugunde acin. bezeleri acarken zemine nisasta serpin Her parçanın üzerine margarin sürün ve diğer parçayı üzerine koyun Diger hamuru ayni sekilde acip bir once yagladiginiz hamurun ustune koyup ayni sekilde yaglayin.. Butun bezeler bitene kadar islemi tekrar edin.. En ust kati merdane ile acacaginiz icin kesinlikle yaglamayin.. Simdi butun hamuru merdane yardimi ile 50-60 cm capinda buyuttugunuz hamuru, bicak yardimiyla, 16-18 parcaya bolun.. Ustlerine istediğinz harçtan koyup(sade de çok güzel oluyor) (bastirmamaya, cok sIkI sarmamaya ozen gostererek) sarin.mumkun oldugunca gevsek tutun rulo yaparken.. Hepsini sardiktan sonra tepsiye aralikli olarak dizin ve 1 saat kadar kabarmalari icin bekletin.. Hamurlar iki katina ulastiginda uzerlerine yumurta sarisi surup dilerseniz corek otu haşhaş veya susamla susleyerek, onceden isittiginiz 180C lik firinda ustleri kizarana kadar pisirin,(ilk 20 dk firin kapagini acmayin)
not:poğaçanın son mayalanma sureci cok onemlidir. Hamurun icindeki tereyagi onun kat kat olmasini saglar ama eger son mayalanma yeterince verimli yapilmazsa poğaçanın ici puf puf olmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder