Bu Blogda Ara
22 Mart 2015 Pazar
ISPANAKLI DOLAMA BÖREK
ISPANAKLI DOLAMA BÖREK
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42gr)
3 yumurta
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
İçine ;
1 adet kuru soğan
1-3 yemek kaşığı sıvı yağ
500gr. ıspanak
100 gr. beyaz peynir
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Arasına;
1,5 su bardağı sıvı yağ
Üzerine;
susam
Yapılışı:
4 su bardağı un yoğurma kabına alınır. Ilık suyun içine maya ve şeker atılarak, mayanın kabarması beklenir. Sonra unun ortası havuz gibi açılır ve mayalı su, yumurta akları (sarıları üzerine sürmek için ayrılır), tuz ve süt ilave edilir ve yoğrulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için gerekirse biraz daha un eklenebilir. Hamur üzeri kapatılarak bir kenarda mayalandırılır. Bu sırada iç malzemesini hazırlayabilirsiniz.
Soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp doğranmış ıspanaklar da eklenerek, ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. Ocak kapatılıp, tuz ve baharatları ayarlanır. Ilıklaşınca beyaz peynir eklenir.
Daha sonra hamurdan buyuk bezeler yapılarak oklavayla teker teker, incecik açılır. Yufkaların içine önce sıvıyağ gezdirilir sonra bir firça yardımıyla güzelce sürülür. Yufka uç kısmından biraz içe doğru katlanır. Katlanan kısmına tekrar sıvı yağ sürülür. Yufkanın katlanan bölümüne iç malzeme yerleştirirlip, rulo şeklinde sarılır. Daha sonra tepsiye ortadan baslanarak kenarlarına doğru kendi çevresine dolanarak yapılan rulo yerleştirilir. Kalan bezeler için de aynı işlem uygulanır. Tepside 20 dakika kadar mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı çok az zeytinyağı karışımı(böreğin parlak görünmesni sağlar) sürülüp, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder